De afgelopen twee blogs heb ik je de basis van bier en het combineren van bier en spijs uitgelegd. Nu is het weer tijd voor een nieuwe blog, maar schakelen we weer even terug naar een brouwerij. Deze brouwerij heeft nogal een geschiedenis en ik denk ook dat dit één van de bekendste brouwerijen ter wereld is, als het gaat over speciaalbier. Ik heb het dan natuurlijk over de St. Bernardus brouwerij uit België.

Misschien heb je het al gezien, maar de Abt 12 van deze brouwerij is op dit moment terug te vinden in ons assortiment. Dit is wellicht wel het bekendste (en beste) bier van deze brouwerij. Met een Untappd rating van 4.03 uit meer dan 250.000 beoordelingen, wordt dit bier ook het meest en het hoogst beoordeeld! St. Bernardus Abt 12 heeft een zeer fruitig aroma, zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn bitterzoete afdronk. Hij drinkt makkelijk weg door de zachte volmondige smaak en mooie evenwicht tussen bitter en zoet.
Daarnaast is het, dankzij zijn smaakvolle karakter, een genot om dit bier te combineren met een groot aantal gerechten. Denk bijvoorbeeld aan rijke vleesgerechten en wild bereidingen zoals stoverij en konijn. Ook kun je de Abt 12 eens proberen met blauwe kaas als Roquefort en als dat nog niet genoeg was, kun hem ook combineren met chocolade!

De St. Bernardus brouwerij vindt zijn oorsprong terug in de beginjaren 1900 (toen onder de naam: Réfuge de Notre Dame de St.Bernard) in het Belgische Watou en is opgericht door Franse trappisten. Het mooie is dat tot 1946 hier enkel kaas geproduceerd werd en nog helemaal geen bier. Pas kort na de tweede wereldoorlog kwam hier verandering in. De trappisten van Westvleteren legden het verzoek bij St. Bernardus neer om hun trappistenbier te commercialiseren en te brouwen onder licentie. Deze licentie zou uiteindelijk 60 jaar gebruikt worden en de kennis, recepten en de befaamde St.Sixtus gist werd in huis gehaald met de brouwmeester Mathieu Szafranski.
De reden dat de licentie niet meer verlengd werd is omdat, de trappistenbrouwerijen hadden beslist dat het Authentic Trappist Beer label enkel nog toe te kennen aan bieren die gebrouwen zijn binnen de muren van een trappistenklooster. Dit was het moment dat de merknaam St. Bernardus was geboren en de brouwerij op dezelfde voet verder is gegaan.

Inmiddels is de St. Bernardus brouwerij dus enorm bekend in de speciaalbier wereld en zijn hun bieren niet meer weg te denken, maar ik hoor je denken: als het geen trappistenbier meer is, wat is het dan wel? Je zou het een onofficieel abdijbier kunnen noemen.
Een abdijbier is namelijk een bier dat in naam verbonden is aan een abdij en dus ook volgens dat receptuur gebrouwen wordt. De St. Bernardus brouwerij draagt niet (meer) de naam van een abdij en wordt ook niet (meer) gebrouwen in opdracht van een abdij, maar wordt nog wel volgens hetzelfde receptuur gebrouwen van Westvleteren. Het is dus geen trappistenbier (aangezien het bier niet binnen de muren van een klooster gebrouwen wordt, het niet onder toezicht van het klooster gebrouwen wordt en er een winstoogmerk zit op het product), maar ook officieel geen abdijbier meer.

Voordat deze blog ten einde komt, geef ik je nog een weetje. De St. Bernardus Abt 12 wordt dus nog volgens het recept van Westvleteren gebrouwen, maar van welk bier is dit dan? Simpel, de Westvleteren 12. Volgens velen is de Westvleteren 12 één van de beste bieren ter wereld, maar aangezien dit een trappistenbier is en dus maar in zeer beperkte mate wordt gebrouwen is het vrij lastig om aan dit bier te komen. Om ongeveer hetzelfde bier te proeven, kun je dus ook gewoon de St. Bernardus Abt 12 proberen!
Dit was alweer de blog voor deze keer en hopelijk ben je nu wat wijzer geworden over de St. Bernardus brouwerij en hun mooie bieren.