De parels van het IJ

Vorige week heb ik de blog besteed aan de Bird Brewery. De Rumoerige Roodborst van hun is terug te vinden in de Amsterdam box. In de blog van vorige week heb ik het biertje voor je beschreven, bierspijs tips gegeven en het verhaal achter de brouwerij verteld. Daarnaast heb ik de reden achter de namen van de bieren gegeven en wat geheimen van de brouwerij weggegeven. 
Een nieuwe week betekent natuurlijk weer een nieuwe blog en bij deze een nieuw biertje. Deze week is het de beurt aan de IJwit van Brouwerij T’ IJ. 

Brouwerij T’ IJ is absoluut een van de bekendste brouwerijen van Amsterdam, als het al niet de bekendste is. De bekendste brouwerij van Amsterdam word je niet zomaar, dit betekent dat je kwaliteit bieren brouwt. Bij deze brouwerij is dat vrijwel bij ieder biertje het geval. Dat maakte het wat lastiger kiezen. Dat er een plekje in de Amsterdam box was gereserveerd voor een biertje van deze brouwerij, stond wel vast. De vraag was alleen, welke zou het worden? Persoonlijk heb ik twee favorieten, de Zatte en IJwit. Waarvan ik de laatste tijd steevast voor de IJwit kies. De keuze was hierbij wel gemaakt en ik denk dat vele anderen het met mij eens zijn hierover (je mag het ook zeggen als het niet zo is hoor). Echter als ik Untappd er even bij haal dan zie ik dat dit biertje een 3,67 (uit 5) gemiddeld krijgt uit meer dan 85.000 ratings. Zo op het oog lijkt dit zelfs ook het beste biertje van de brouwerij te zijn!

Zoals je denk ik al wel uit de naam kan opmaken is dit een witbiertje. De brouwerij beschrijft hem als stevig, maar hij drinkt wel lekker door. Hij is licht troebel met een gouden kleur en een mooie zachte schuimkraag. Zoals ieder witbier is dit gebrouwen met een deel tarwemout, waar het bier zijn naam van heeft gekregen. Wit is namelijk het oud Nederlandse woord voor tarwe. De tarwemout zorgt voor een frisse smaak, terwijl de toevoeging van korianderzaad en citroen voor licht kruidige en citrusachtige tonen zorgen. De licht zoete afdronk is wat dit biertje een goede dorstlesser maakt.

Naast het feit dat de IJwit een goede dorstlesser is, kun je dit biertje ook goed combineren met eten. Om te beginnen past dit biertje goed bij fruitsalades en (maaltijd)salades. De lichte zuren van gebruikte kruiden en lichte moutzoetheid werken als vinaigrette en ondersteunen frisse smaken. 
Ook wanneer je een visgerecht voor je hebt, is een witbiertje een goede keuze. De zuren van de kruiden en tarwe harmoniëren namelijk met en ondersteunen de vis.
Daarnaast kun je witbiertje ook altijd de kaas nemen (dit geldt overigens voor een hele hoop soorten bier). Bier matcht namelijk perfect met de natuurlijke kaassmaken en neutraliseert romige vetheid.

Het laatste deel van deze blog wil ik graag nog even wijden aan de brouwerij zelf en haar geschiedenis. Naast dat deze brouwerij een van de bekendste brouwerijen van Amsterdam is, is dit denk ik ook wel een van de oudste. Brouwerij T’ IJ is namelijk al in 1985 opgericht door muzikant Kasper Peterson (lid van de band Door Mekaar). Hij trad regelmatig op in het land van onze zuiderburen en raakte zo geïnteresseerd in het Belgische bier. Soortgelijk bier werd nog niet in Nederland gebrouwen en de rest is geschiedenis. Je kunt nu dus wel stellen dat Brouwerij T’ IJ de grondlegger is van speciaal bier hier in Nederland.

Tegenwoordig heeft de brouwerij twee locaties waar het bier wordt gebrouwen en ook twee proeflokalen. Het begon in het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen in Amsterdam-Oost. De ideale locatie gezien het uitgebreide watertoevoer- en afvoersysteem en een stoomgenerator. Het leuke is dat iedereen de brouwerij herkent aan de aangrenzende molen De Gooyer, maar deze is echter geen onderdeel van de brouwerij! Neem gerust een kijkje op de website van brouwerij T’ IJ voor al hun bieren en de proeflokalen en laat mij weten welk biertje jouw favoriet is!