Om op de vorige blog post aan te sluiten, zal ik je in deze blog wat meer vertellen over bier en spijs. Want als je bier 101 hebt gelezen, dan weet je nu waar bier uit bestaat en hoe brouwers kunnen spelen met de smaak van het bier. Maar het is natuurlijk nog leuker om ook te weten hoe je bier kunt combineren met gerechten.
Zo kun je bijvoorbeeld de show stelen tijdens speciale gelegenheden en een gerecht nog specialer maken door er een mooi bier bij te serveren. Daartegenover kun je ook bij een pizza avond met je vrienden een bier uitkiezen dat een extra dimensie toevoegt.

In deze blog zal ik je een aantal tips geven, welke je in gedachte kunt houden bij het combineren van bier en spijs. Ten eerste moet je het jezelf niet onnodig moeilijk maken. Met bier kun je namelijk het hele smakenpalet aanspreken. Van zuur tot bitter, van zoet tot zout en van kruidig tot verfrissend.

Iedereen weet natuurlijk wel dat wijn combineren bij een gerecht, goed samen gaat en dit wordt dan ook veel gedaan. Dit is al vele jaren een gegeven, maar tegenwoordig wordt het combineren van bier en gerechten ook steeds populairder. Wijn is namelijk redelijk gelimiteerd in haar smaken, omdat wijn eigenlijk maar uit één specifiek ingrediënt bestaat en dat is druiven. Terwijl de ingrediënten in bier een stuk bewerkelijker zijn, denk aan hop, mouten en het gist. Wanneer je bijvoorbeeld geroosterde mouten, verschillende hopsoorten of gistmethodes gebruikt, kan bier dus meer naar de gewenste smaak bewerkt worden dan wijn. Voeg daar ook nog aan toe dat je kunt spelen met kruiden, fruit en andere smaakmakers en de mogelijkheden worden eindeloos!

Goed, laten we nu inzoomen op de tips voor het combineren van bier en spijs. Je kunt altijd uitgaan van drie simpele haakjes, namelijk: smaken versterken, smaken aanvullen en een extra dimensie toevoegen.
Het versterken van smaken spreekt al een beetje voor zich, zoek een herkenbare smaak van het gerecht en zoek dezelfde smaak in het bier. Zo kun je bijvoorbeeld een zoetig bier kiezen bij gekarameliseerd rundvlees. De zoetheid van het bier wordt versterkt door de zoete smaken in het gerecht en andersom. De bedoeling hiervan is dat alles dan in harmonie combineert en dit is één van de simpelste manieren om een geslaagde combinatie te maken.

Het aanvullen van smaken, gaat om het vinden van een balans tussen het bier en de smaak van het gerecht. Een pittig gerecht gaat namelijk het best gepaard met een bittere of juist zoete tegenhanger, om de pittigheid te dempen. Als je dus een smaak in een gerecht hebt dat heel sterk aanwezig is, kun je een andere smaak zoals bijvoorbeeld zoet of zuur gebruiken om dit elkaar aan te laten vullen.

De derde tip is om een extra dimensie toe te voegen. Zoek naar een missende smaak dat je kunt toevoegen met bier aan het gerecht. Dit kan je natuurlijk ook andersom doen! Op deze manier geef je een van de twee een extra dimensie. Combineer bijvoorbeeld eens een volle stout met een kaneeldessert. De smaak van kaneel, die wellicht wel mist bij het drinken van dit bier, voeg je alsnog toe door een gerecht te kiezen waar die extra dimensie wel in aanwezig is. Als je dit vaker doet zul je merken dat sommige gerechten zo beter tot hun recht komen!

Tot slot is het handig dat je vooraf altijd de hoofdsmaak van het bier en het gerecht kent. Dan kun je namelijk vooraf bedenken welke van de drie tips je wilt toepassen. Ga je voor het versterken van een smaak, het aanvullen van een smaak of juist voor het toevoegen van een extra dimensie? Om deze blog in stijl af te sluiten, zal ik je nog twee korte tips geven: bieren van het seizoen smaken goed bij gerechten van het seizoen. Lichtere bieren in de lente en zomer, zwaardere bieren in de herfst en winter. Ohja en koolzuur in bier werkt als een soort mondreiniger, een pilsje tussen gerechten door zorgt er dus voor dat je optimaal kunt genieten van een volgende combinatie!